1.04.2020 Rimini -Jurnal

As fi vrut sa incep cu un Aprilus, dar de glume proaste suntem satui in zilele astea.

Dupa cum ma asteptam, in Italia, masurile restrictive prevazute pana la data de 3 aprilie au fost extinse pana in 13 aprilie.
In ultimele zile s-a inregistrat o scadere a numarului celor contagiati, trend ce a fost oprit astazi, cand s-au inregistrat 2.937 noi cazuri de coronavirus (ieri erau 2.107). Cresterea contagiunii poate fi explicata de cresterea numarului de teste covid 19 efectuate in ultimele zile.
Important e sa ramanem inca izolati pentru ca virusul sa se raspandeasca cat mai putin. In modul acesta spitalele vor reusi sa faca fata situatiei, chiar daca virusul, evident, nu va disparea ca prin magie. Se spera ca intre timp sa se gaseasca o terapie mai buna sau un vaccin.

In concluzie, Pastele o sa-l petrecem fiecare la casa lui. Pentru binele tuturor.

Urmarind situatia in Romania, am constatat aceleasi reactii pe care le-am avut in Italia de la inceputul epidemiei. Initial am spus si noi ca era o simpla raceala cu o rata de mortalitate egala cu cea a gripei si am ras de cei care erau alarmati. Dupa care gluma s-a ingrosat si au trebuit luate masuri exceptionale pentru ca spitalele erau la colaps. Au circulat aceleasi fake news (lamai, sare, gargarisme, comploturi internationale, medicamente miraculoase), aceleasi dezbateri pe tema incalcarii drepturilor fundamentale ale omului, pericolul totalitarismului, democratia, cozi la supermarketuri. Chiar si glumele erau aceleasi. Acelasi refuz de a respecta noile reguli, aceiasi frica, aceiasi lupta.
Intr-un singur aspect Romania a reusit sa fie originala: demisia unor medici. Refuz sa comentez acest lucru, din respect pentru toti aceia care fac din meseria de medic o misiune de viata si carora le sunt profund recunoscatoare.

 Spitalul din Rimini, omagiu din partea operatorilor din Serviciul de Urgente facut medicilor si infermierilor


Spitalul din Rimini

Cadre medicale Spital Rimini


In Italia suntem, din punct de vedere cronologic al epidemiei, cu vreo 2-3 saptamani inainte fata de Romania. Ati putea folosi Italia ca un oracol, un clarvazator al unui viitor apropiat din care s-ar putea invata ceva.
Sa speram ca in Romania situatia nu va fi la fel de dramatica precum in Italia.

Nessun commento: