30.03.2020 Rimini - Jurnal

Si eu ma numar printre cei care s-au intrebat daca masurile restrictive luate in Italia, iar, ulterior, in restul Europei, in SUA, in Turcia, in India, etc sunt cu adevarat eficiente si daca nu s-ar fi putut evita izolarea la care suntem supusi, cu toate repercursiunile de natura economica si sociala aferente.

Mi s-a intamplat sa ma gandesc la acest lucru la inceputul celei de-a treia saptamani de izolare. Mi se parea revoltator sa renunt la drepturi precum libertatea de circulatie. Sau ma intrebam ce rost are sa blochezi o tara intreaga, aproape toata economia sa, ca sa incerci sa salvezi vieti care, poate, sunt nesalvabile. Sunt ganduri oribile, de care imi este rusine.
Unele limitari mi se par si acum destul de absurde.
De exemplu:

  • de ce nu putem sa iesim in doi cu masina ca sa facem aprovizionarea cu alimente? Unul dintre noi ar ramane in masina cat timp celalalt e la cumparaturi si nu aglomereaza inutil supermarketul
  • de ce nu putem cumpara unele produse (caiete, culori, lipici), dar putem cumpara tigari si bauturi alcoolice?
  • de ce nu pot sa merg in parc de unul singur, ca sa fac un pic de miscare?

Am inteles motivul iar astazi sunt si mai convinsa ca unica solutie este izolarea. Virusul asta se raspandeste foarte usor, iar singurul sau mijloc de transport suntem noi. Am ajuns intr-o situatie grava pentru ca nu am luat in considerare viteza lui de propagare si usurinta cu care se transmite de la o persoana la alta. Din cauza asta unele masuri par excesive.


Acoperisurile din Rimini vazute de la una dintre ferestrele mele


Eu nu sunt un specialist de virusi si de aceea ii ascult pe cei care studiaza moleculele astea. Una dintre ei este o cercetatoare italiana, Ilaria Capua, specialista in virusi ai gripei. Am aflat astfel ca virusul corona provine din mediul animal si nu a fost creat in laborator. In momentul de fata nu se cunoaste un antidot. Sapunul si alcoolul reusesc sa distruga membrana moleculei de coronavirus.
Nu exista nici un vaccin. Din cauza asta trebuie sa stam acasa. Trebuie sa ne protejam reciproc. Ies doar daca am absolut nevoie. E mai bine pentru mine si pentru altii.

Pana astazi refuzam sa-mi pun masca, mi se parea o exagerare. Dar as putea fi purtator asintomatic de coronavirus si sa-l transmit altora. Asa ca data viitoare cand o sa ies o sa-mi pun o masca (sper s-o gasesc intre timp, daca nu o sa improvizez cumva).

In Italia, in momentul de fata, au inceput testele preclinice a cinci vaccinuri. Primele rezultate se asteapta prin luna mai, iar experimentarea pe om ar putea incepe in toamna.

Asteptam varful acestei epidemii peste 7-10 zile, dupa care se va inregistra o scadere a numarului infectatilor.
Intre timp, continua testarea celor expusi la coronavirus. Analiza tampoanelor permite izolarea focarelor de coronavirus, deci e important ca tot mai multe persoane sa fie supuse testului de coronavirus.

Stiu, e greu. Aici masurile restrictive, prevazute initial pana in 3 aprilie vor fi, cu siguranta, prolungate. E nevoie de rabdare si incredere. Dupa care, in mod progresiv, o sa ne reluam viata de dinainte.
Nu va fi usor, dar se pare ca nu e alta solutie.

De la fereastra casei mele


In foto: ce vad de la ferestrele mele. Voi ce vedeti?

#coronavirusItalia #covid19Italia #totulvafibine #stamacasa

Nessun commento: